• Időpont egyeztetés:
    +36 30 928-5369
  • Rendelő:
    1081 Rákóczi út 71 1/4
  • E-mail:
    info@liskaklinika.hu
  • Bejelentkezés

A testtartásról

A testtartás nem csak esztétikai kérdés, hanem egészségi állapotunk, ezen keresztül teljesítményünk egyik legfontosabb meghatározója is. Fejfájás, migrén, nyak-, hát és derékfájás, szédülés. A legtöbb hasonló probléma kapcsolatba hozható a rossz testtartással. Ezektől a fájdalmas állapotoktól sok ember szenved és ezekre a panaszokra számos esetben nincs megfelelő oki, csak gyógyszeres, tüneti kezelés. A görnyedt, hanyag tartás szinte népbetegség. Ez a típusú testtartás a hozzá csatlakozó panaszokkal együtt a gyakorisága miatt már egy önálló nevet is „kiérdemelt”: ez az előretolt fejtartás tünetegyüttes.

gonye

 

Hogyan alakult ki a gerincoszlopunk formája?

A törzsfejlődés során az emberi faj felegyenesedett, hogy kezét munkavégzésre tudja használni. A két lábra állás igen jelentős átalakulást, alkalmazkodást igényelt a gerincoszlop és izmok részéről. Kialakultak a gerincoszlop un. „S” alakú élettani görbületei. Ideális esetben ezeken a görbületeken és a csigolyák közti porckorongokon a lépések során finoman rugózva, arányosan oszlik el a test súlya.

emberek

A gerincoszlop tetején helyezkedik el a fej. Az ülő munka következtében a képen látható előretolt fejtartás szinte civilizációs ártalom. Szokványosabb megnevezése a hanyag, lezser testtartás.  Angol nyelvterületen Anterior/Forward Head Syndrome néven vált ismertté.

feje

Minél előretoltabb a fej helyzete a vállhoz képest, annál hatványozottan nagyobb súllyal terheli a nyak és váll izmait, a gerincoszlopot. A fej helyzete tehát meghatározza testünk statikai egyensúlyát, mely testtartásunkban nyilvánul meg.

Előző oldal Következő oldal